Ιστορικό

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Στις 26 Ιουνίου του 2003, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών καλωσόρισε την ιδέα ίδρυσης Δικτύου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας με μια ημερίδα, η οποία είχε στόχο να ενημερώσει τις γυναίκες επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου για την ανάγκη συσπείρωσης και οργάνωσης τους, προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση πάγιων προβλημάτων των γυναικών επιχειρηματιών. Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, με εισηγήτρια την τότε Γενική Γραμματέα του ΥΠΑΝ, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τον Σεπτέμβριο του 2003 , το Δίκτυο αποτελεί θέμα προς συζήτηση στην Γενική Συνέλευση των Ελληνικών Επιμελητηρίων στη Χαλκίδα και αποφασίζεται η οργάνωση Εθνικού Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Μελών των Ελληνικών Επιμελητηρίων. Επικεφαλής του υπό σύσταση Δικτύου τίθεται η Σοφία Οικονομάκου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Τον Ιανουάριο του 2004, οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεύτερη ημερίδα με τη συμμετοχή των Γυναικών-Συμβούλων, εκπροσώπων των Ελληνικών Περιφερειακών Επιμελητηρίων και τίθενται τα θεμέλια για την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου.

Στις 15 Ιουνίου 2004, οργανώθηκε η πρώτη ημερίδα Περιφερειακού Επιμελητηρίου στη Ρόδο, με θέμα: σύσταση Φορέα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Η τοπική κοινωνία υποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιδέα. Την παρουσίαση έκαναν η πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Σ. Οικονομάκου και η Ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία ανέδειξε την αναγκαιότητα του υπό σύσταση φορέα.

Τέλος, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων της Ελλάδος, στο Γύθειο, αποφασίστηκε η σύσταση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, με τη συμμετοχή όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, για να αποκτήσει το Δίκτυο Νομική Προσωπικότητα.

Την εβδόμη Σεπτεμβρίου 2004 υπογράφεται το πρώτο καταστατικό του Δικτύου από τα έξη Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιώς και ορίζεται Πρόεδρος της νεοσύστατης Αστικής Εταιρείας, η Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Οικονομάκου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2004, στη Θεσσαλονίκη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως, η Σοφία Οικονομάκου παρουσιάζει το Δίκτυο επισήμως στους εκπροσώπους της Επιμελητηριακής Κοινότητας και αναφέρεται στους στόχους, τις επιδιώξεις και τις μελλοντικές δράσεις του Δικτύου.

Την 1η Οκτωβρίου 2004, οργανώνεται από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος Καταστατική Συνέλευση με την συμμετοχή συμβούλων από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του καταστατικού, ώστε να γίνουν οι επιθυμητές αλλαγές και η αποδοχή του Καταστατικού από όλα τα Επιμελητήρια, για να προετοιμαστούν για τις πρώτες εκλογές του Δικτύου, οι οποίες, σύμφωνα με το Καταστατικό, έπρεπε να ακολουθήσουν τις εκλογές των Επιμελητηρίων. Είχαν κληθεί και παρακολούθησαν τις διαδικασίες εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων.

Κατά την διάρκεια της διετίας 2003-2004 το Δίκτυο συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι πιο ενδιαφέρουσες, που είχαν Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα ήταν:

 • Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος: Γυναίκες Επιχειρηματίες και Γυναίκες στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, στις Βρυξέλλες στις 10 Σεπτεμβρίου 2003.
 • Η εναρκτήρια συνεδρίαση του ιδίου προγράμματος στη Ρώμη, τον Φεβρουάριο του 2004, από την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων της Ιταλίας.
 • Η ημερίδα που οργάνωσε η Γερμανική αντιπροσωπεία στις 23 Ιουνίου 2004 στο Αμβούργο, στα πλαίσια υλοποίησης της δικής της δράσης.
 • Η παρουσίαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κύπρου από την Πρόεδρο της και Πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Άρτεμη Τουμαζή, τον Οκτώβριο του 2004.
 • Η δεύτερη ημερίδα στη Ρώμη, τον Νοέμβριο του 2004.
 • Η παρουσίαση του προγράμματος στη Φλωρεντία.
 • Η παρουσίαση του Δικτύου στη Γαλλία.
 • Στις 22 Φεβρουαρίου 2004 στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος, «women in business and In decision making»,παρουσία εκπροσώπων από όλα σχεδόν τα επιμελητήρια της Ευρώπης, του γενικού γραμματέα του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Α. Αμπρουτζίνι, εκπροσώπων του Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωβουλευτών και άλλων επισήμων. Αξιόλογη ήταν η παρουσία της Ελληνικής Επιμελητηριακής Κοινότητας, με εκπροσώπους από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε. και Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λαρίσης, κ. Δημήτρη Γκουντόπουλο.

Ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, για το Δίκτυο και για την Επιμελητηριακή Κοινότητα, απετέλεσε η εκλογή της Προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφίας Οικονομάκου, στη θέση της Προέδρου του Δικτύου Γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου. Η θέση αυτή θα βοηθήσει στην προώθηση των στόχων του Δικτύου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006: ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Δικτύου, στις 31 Οκτωβρίου 2006 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές μεταξύ των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στο Δίκτυο, για την ανάδειξη της πρώτης Διοικούσης Επιτροπής. Από τις εκλογές προέκυψε η σύνθεση της παρούσης Δ.Ε, η οποία έχει ως ακολούθως:

 • Σοφία Οικονομάκου Πρόεδρος του Δικτύου
 • Μίνα Γιανουσιάδου, Α. Αντιπρόεδρος
 • Πολύμνια Αλεξιάδου Β. Αντιπρόεδρος
 • Ιωάννα Διαμαντή Γ. Αντιπρόεδρος
 • Σοφία Πατσαντάρα Δ. Αντιπρόεδρος
 • Στήβη Σιωζοπούλου, Γενικός Γραμματέας
 • Ειρήνη Κωνσταντινίδου, Οικονομικός Επόπτης
 • Αδαμαντία Παράσχη Α. Γ. Γραμματέας
 • Μαριτάνα Ανθοπούλου-Αλακιώτου Α. Οικ. Επόπτης

Εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια της Ελλάδας χαιρέτησαν την Πρώτη συνάντηση του Δικτύου, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

box1 box2 box3