Προφίλ

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων, ιδρύθηκε το 2004 από τα έξη επιμελητήρια της Αττικής, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών και την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Λισαβόνας, που θέλουν την Ευρώπη δεσπόζουσα δύναμη και με την συμμετοχή των γυναικών.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Δικτύου, κάθε Επιμελητήριο που επιθυμούσε, μπορούσε, με μια απλή απόφαση του Συμβουλίου του, να ενταχθεί στο Δίκτυο. Γρήγορα έγιναν μέλη του Δικτύου όλα σχεδόν τα Επιμελητήρια της χώρας. Το 2008 έγινε αναμόρφωση του Καταστατικού και συμπεριελήφθησαν όλα τα Επιμελητήρια ονομαστικά. Ως εκ τούτου, μέλη του Δικτύου είναι αυτόματα και όλες οι γυναίκες επιχειρηματίες, μέλη των Επιμελητηρίων της Ελλάδος.

Κάθε Επιμελητήριο εκπροσωπείτε στο Δίκτυο από μια εκλεγμένη σύμβολο του Συμβουλίου του και μια εκπρόσωπο των στελεχών του Επιμελητηρίου.

Το Δίκτυο Διοικείτε από εννεαμελή Διοικούσα Επιτροπή και την Γενική Συνέλευση των Εκπροσώπων των Επιμελητηρίων.

Στόχος του Δικτύου, όπως προαναφέρθηκε, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, υπάρχουν και άλλοι επί μέρους στόχοι, οι οποίοι πρέπει να κατακτηθούν. Yπάρχουν προβλήματα που περιμένουν να λυθούν, υπάρχει και μια ισχυρή παράδοση, η οποία θέλει τη γυναίκα στο σπίτι, μάνα, κόρη, σύζυγο, βοηθό, κομπάρσο και όχι πρωταγωνίστρια.

Οι Γυναίκες του Δικτύου πρέπει να αγωνιστούν για την εξάλειψη των επαγγελματικών στερεοτύπων, για την εξίσωση των αμοιβών, για τη μικρή συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, για τις παραμέτρους που θα βοηθήσουν τη γυναίκα να ισορροπήσει οικογενειακή ζωή και καριέρα, για την εύκολη πρόσβαση των γυναικών στις χρηματοδοτήσεις, για την επαγγελματική τους κατάρτιση και εξειδίκευση, για την πληροφόρησή τους γύρω από θέματα επαγγελματικά, για την βελτίωση του επαγγελματικού τους προφίλ και την καλλίτερη απόδοσή τους.

Προς αυτούς τους στόχους αγωνιζόμαστε και καλούμε την πολιτεία να βοηθήσει. Να υιοθετήσει τις αρχές του χάρτη ισότητας των φύλλων και να δώσει στις γυναίκες τις ευκαιρίες που χρειάζονται για την επαγγελματική τους ανέλιξη και καταξίωση. Οι αξίες της γυναίκας είναι γνωστές. Η εμπλοκή της στον επιχειρηματικό και οικονομικό ιστό μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Δεν ζητάμε προνόμια, δεν ζητάμε διακρίσεις. Απαιτούμε πραγματική ισότητα. Το δικαίωμα να παλεύουμε σε μια κοινωνία που απαιτεί από τους πολίτες της σκληρή δουλειά, και θυσίες. Οραματιζόμαστε μια πολιτεία και μια κοινωνία που επιβραβεύει τους καλλίτερους, ανεξαρτήτως φύλου και τους προωθεί σε θέσεις κύρους και ευθύνης όπως τους αξίζει.

Αυτές είναι οι αρχές του Δικτύου και για αυτές θα αγωνιστούμε.

2019-03-30_Diktyo_Epimelitiriakon_Ginaikon_DSC02899.jpg

Η αποχωρούσα Διοίκηση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου

imera-gunaikas5

Ο τ.Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γ. Κασιμάτης, ο επονομαζόμενος και πατέρας του Δικτύου, διότι υπήρξε ο βασικός συντελεστής της δημιουργίας του, με την Πρόεδρο του Δικτύου κ. Σ. Οικονομάκου.