Νέα

Κάλεσμα για συμμετοχή στην έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» διοργανώνουν από τον Οκτώβριο 2019 την έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η Ελληνική Μόδα, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε δεκαετία, είτε για την ανάγκη τεκμηρίωσης εθνικής ταυτότητας είτε για τη συνέχεια του πολιτιστικού παρελθόντος που χανόταν, το ύφος και η αισθητική επιζητούσαν μια ευρωπαϊκή-ελληνική ταυτότητα, κυρίως από προσωπική πρωτοβουλία των δημιουργών και λιγότερο από την παρότρυνση και υποστήριξη του κράτους. Σταθερό σημείο αναφοράς, επηρεασμού και ως εκ τούτου έμπνευσης, αποτελούν όλες οι ιστορικές περίοδοι της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού, αστικού και λαϊκού, που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας: από τη Μινωική, Αρχαϊκή, Κλασική και Ελληνιστική αρχαιότητα, το Βυζάντιο και τους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, μετά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας του 1821, και τα χρόνια που ακολούθησαν ως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 120 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους έμπνευσης και το μοναδικό κάθε φορά αποτέλεσμα του δημιουργού και του προσωπικού ύφους του. Ακόμη και η επιλογή των υλικών, ο τρόπος ύφανσής τους, η χρωματική κλίμακα, ο τρόπος βαφής, τα κεντήματα ή τα πλεκτά ως σημαντικό στοιχείο της λαϊκής χειροτεχνίας -τα οποία παραπέμπουν σε ανάλογα του κοντινού η μακρινού ελληνικού παρελθόντος- έχουν τον λόγο ύπαρξής τους σε αυτήν την έκθεση. Επομένως, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή ακριβώς η αναζήτηση και μελέτη της διαφορετικής έκφρασης της κάθε επιρροής στο πέρασμα των δεκαετιών, από το 1920 ως το 2020 και του διαφορετικού στίγματος που αφήνει στο κάθε ένδυμα.

Μία σημαντική και καινοτόμα πρωτοβουλία του Δικτύου, αποτελεί η δημιουργία ενός ειδικού χώρου μέσα στην μουσειακή έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας». Στο χώρο αυτό, κάθε δεκαπέντε μέρες θα εγκαινιάζεται και θα προβάλλεται διαφορετική περιοχή της χώρας.Σε συνεργασία με τα περιφερειακά επιμελητήρια, θα επιλέγονται και θα παρουσιάζονται τοπικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μόδας, μέσα από σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο email  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Πρόσκληση σε Ημερίδα με θέμα: «Ηγεσία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Εμπειρία και προοπτικές στην Ελλάδα του σήμερα».

Περισσότερα...

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α Προς τις Ελληνίδες Επιχειρηματίες

Περισσότερα...

Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποιήθηκε

Περισσότερα...

Η συμμετοχή της Γ.Γ.Ι.Φ. στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών για Γυναίκες και Άνδρες 2018»

Περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΥΦΥΠΥΡΓΟΥ Κ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ

Την Υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα ισότητας, κ. Μ. Χρυσοβελώνη επισκέφθηκε η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κ. Σοφία Οικονομάκου μετά από πρόσκληση της.

Περισσότερα...

Διεθνής Συνδιάσκεψη Γυναικών Σύδνεϋ Αυστραλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Διεθνής Συνδιάσκεψη Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Στην συνδιάσκεψη συμμετείχε το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, το οποίο είναι μέλος του Φορέα, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο του Δικτύου κ. Σοφία Οικονομάκου, την εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Επίτιμο Πρόξενο της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. Κωνστανίνα Κιργίδου, την Γενική Γραμματέα του Επιμελητηρίου Λαρίσης και εκπρόσωπο στο Δίκτυο, κ. Καλλιόπη Τζίκα και από τις κ.κ. Δήμητρα Αλαμπάνου και Παναγιώτα Κούκουλα, οι οποίες εκπροσώπησαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 1.200 γυναίκες από 57 χώρες. Διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο ανέπτυξαν θέματα της επικαιρότητας, ενημερώνοντας, μορφώνοντας και εκπαιδεύοντας τις παριστάμενες γυναίκες γύρω από θέματα του ενδιαφέροντός τους. Πρωταγωνιστής της συνδιάσκεψης ήταν η νέα τεχνολογία και τα προϊόντα που δημιουργούνται μέσα από αυτή. Επίκεντρο η επιχειρηματικότητα της γυναίκας, ο ηγετικός της ρόλος και πως επιτυγχάνεται. Υπάρχουν χώρες με ανεπτυγμένο το ρόλο της γυναίκας, αλλά και άλλες να βρίσκονται ακόμη στον μεσαίωνα. Καταλυτικό ρόλο στη θέση της γυναίκας στο επιχειρηματικό γίνεστε φαίνεται ότι παίζουν τα κράτη και οι Θεσμοί οι οποίοι καθορίζουν την εθνική πολιτική και τη στρατηγική του κάθε κράτους διαμορφώνοντας τους παράγοντες που οριοθετούν το ρόλο της γυναίκας στις κοινωνίες των κρατών.

Μερικές από τις σημαντικότερες ομιλίες ήταν η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω της νέας τεχνολογίας, η άμεση προώθηση ενεργειών και προϊόντων, οι σχέσεις με τους πελάτες, τα εργαλεία διοίκησης, παρακολούθησης, ελέγχου με ελάχιστο κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά και ο φόβος που άρχισε να διακατέχει τον κόσμο από την προοπτική αντικατάστασής του από τις μηχανές και την απώλεια εργασιών. Τι ρόλο θα παίξει ο εργαζόμενος τον 21ο αιώνα; Πρέπει να προετοιμαστεί για την νέα τάξη πραγμάτων, πρέπει να επενδύσει σε μηχανές ή να εκπαιδεύσει τα στελέχη του ανάλογα; Ποιος ο ρόλος της τεχνικής νοημοσύνης; Εντύπωση προκάλεσαν οι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από νέους επιχειρηματίες βασιζόμενες πάντα στην Νέα τεχνολογία. Καινοτόμα προϊόντα που σχετίζονται με τα τηλέφωνα, την ενέργεια, κτλ. Ζωντανό παράδειγμα, η χρήση ηλιακής ενέργειας για την υποστήριξη κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις Φιλιππίνες. Εντυπωσίασε πραγματικά η παρουσίαση του θέματος από τεχνικό της εταιρείας. Μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν και τα θέματα που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων την εποχή του Διαδικτύου.

Εντυπωσιακές παρουσίες εισηγητών από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Deloitte, η Daimler, η IBM, η Microsoft, η sodexo, η intel και η Oracle ανέβασαν το επίπεδο της Συνδιάσκεψης και έδωσαν στις παριστάμενες ποιοτικές και χρηστικές πληροφορίες. Τα κλασικά θέματα, της πράσινης ανάπτυξης, της χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον υλικών ή η προσωπική ανάπτυξη, τα επιχειρηματικά μοντέλα και η ανάδειξη των αρχηγικών ικανοτήτων, που δεν καθορίζονται από το φίλο πλέον, δεν είχαν λιγότερο ενδιαφέρον. Εκτός όμως του εκπαιδευτικού και πληροφοριακού ενδιαφέροντος, μεγάλης σημασίας είναι και η ευκαιρία δικτύωσης μεταξύ των παρισταμένων γυναικών από όλον τον κόσμο που δίνει η Συνδιάσκεψη, η οποία εκτός της δυνατότητας γνωριμιών και ανταλλαγής απόψεων δίνει και τη δυνατότητα σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών ακόμη.

 

6c380d15-a330-4c8b-8fb8-8a4377a714c1322-1

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Γυναικών με την Πρόεδρο κ. Irene Natividad

322-2

Η Αυστραλία παραδίδει τη σκυτάλη της επόμενης συνδιάσκεψης στην Ελβετία

a499d79e-4f02-44d2-94c6-4312ce64d5e1d69f5e36-d37d-4950-adba-4a9c644999e1f4795abb-30f2-4bf3-8f9d-05a79eace5cb

 

Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στο Ανακοινωθέν της Διάσκεψης των G7

yeggitfΤο ζήτημα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών κατείχε δεσπόζουσα θέση στο Ανακοινωθέν της Διάσκεψης Κορυφής της Ομάδας των G7, η οποία διεξήχθη στην Ταορμίνα της Σικελίας το διήμερο 26-27 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας των G7.

Περισσότερα...

ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + «Developing Entrepreneurial Women- Changing Horizons», για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εταίροι του προγράμματος: το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, εκπροσωπούμενο από την καθηγήτρια κ. Χριστίνα Άτκισον, το Επιχειρηματικό Κολλέγιο του Επιμελητηρίου των Παρισίων, Νοβάνσια, εκπροσωπούμενο από τον καθηγητή κ. Ρενό Ρεντιέν Κολό και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, ΕΕΔΕΓΕ, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο κ. Σοφία Οικονομάκου. Τους επικεφαλής των εταίρων συνόδευε ομάδα συμβούλων καθώς και έξι επιχειρηματίες από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Περισσότερα...

Ειδική αναφορά στην αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη Διακήρυξη της Ρώμης (25η Μαρτίου 2017).

Στις 25 Μαρτίου 2017 οι αρχηγοί Κρατών και Κυβέρνησεων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην της Μεγάλης Βρετανίας λόγω του BREXIT) συναντήθηκαν στη Ρώμη στο πλαίσιο της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης (Κοινή Αγορά και Συνεργασία για την Ατομική Ενέργεια), οι οποίες σηματοδότησαν την πορεία της ενωμένης Ευρώπης. Οι έξι χώρες του 1957 (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο με τη χαρακτηριστική ιταλική αφίσα: αυξήθηκαν στις εικοσιοκτώ το 2017, μετουσιώνοντας το όραμα των ολίγων σε ελπίδα των πολλών.

Περισσότερα...

Το Ε.Ε.Α. τιμά την ιστορία του με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Σε μια ξεχωριστή και συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, παρουσία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και πλήθους πολιτικών, εκπροσώπων φορέων και μελών του Επιμελητηρίου, τελέστηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και τιμήθηκαν οι διατελέσαντες πρόεδροι του Ε.Ε.Α. από το 1974 κι έπειτα.

Περισσότερα...

Βία κατά των Γυναικών - Trafficking

Το έβδομο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο “Βία κατά των Γυναικών”.

docΠαρατηρητήριο_ΓΓΙΦ_-_7ο_ενημερωτικό_σημείωμα.doc

Η αναγνώριση της γυναικείας δημιουργίας στο χώρο της τέχνης

Μια σημαντική πληροφορία μας έρχεται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας

ΘΕΜΑ: Η αναγνώριση της γυναικείας δημιουργίας στο χώρο της τέχνης από ένα Μουσείο ενάντια στην έμφυλη ανισότητα στην ενασχόληση με την τέχνη.

Περισσότερα...

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΕΓΕ

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών
Σοφία Οικονομάκου, έδωσε πολλές συνεντεύξεις στα μέσα επικοινωνίας και μάλιστα στους χορηγούς του Συνεδρίου. Ενδεικτικά παραθέτουμε την συνέντευξη του CNN GREECE

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/57437/gynaika-i-dynami-tis-anaptyxis-i-sofia-oikonomakoy-sto-cnn-greece

Το γυναικείο πρόσωπο της ανεργίας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Σας γνωρίζουμε ότι στις 16 Ιουνίου 2016 η Διεύθυνση Στατιστικών Πληθυσμού & Αγοράς Εργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιοποίησε την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Περισσότερα...

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ DEWCH ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Στο Παρίσι συνεδρίασε η επιστημονική επιτροπή του μεταπτυχιακού προγράμματος επιχειρηματικότητας, στο οποίο το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών συμμετέχει ως εταίρος, με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας και το επιχειρηματικό κολλέγιο του Επιμελητηρίου των Παρισίων, Novancia.

Περισσότερα...

Η Διακήρυξη της Διάσκεψης των G7 και οι Κατευθυντήριες Αρχές για την Ισότητα των Φύλων (Ise-Shima, 26-27/5/2016).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ &ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ / ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ
Τηλ.: 2131511145 2131511145 Fax: 2103231316 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Περισσότερα...

Το παγκόσμιο πρόβλημα της βίας κατά των ατόμων ΛΟΑΤ στο χώρο της εκπαίδευσης (UNESCO, Μάιος 2016).

Στη Διεθνή Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας, η οποία διεξήχθη στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι, το διήμερο 17-18/5/2016, παρουσιάστηκαν επίσημα τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της UNESCO για το πρόβλημα της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων ΛΟΑΤ στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα στατιστικά στοιχεία της καλαίσθητης έκδοσης, συνολικής έκτασης 144 σελίδων στην αγγλική γλώσσα, αναδεικνύουν περίτρανα την παγκόσμια διάσταση του προβλήματος.

Περισσότερα...

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Στη Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων, με τη συμμετοχή των Επιμελητήριων της χώρας και του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.

Περισσότερα...

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Το Enterprise Greece οργάνωσε δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνής αγορές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: έφερε την Ιαπωνία και την Κορέα στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε έλληνες παραγωγούς, και ελληνικές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, χωρίς να χάσουν χρόνο και προπαντός χωρίς να δαπανήσουν ένα ευρώ.

Περισσότερα...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕΔΕΓΕ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Με την ευκαιρία της αποστολής στην Ιαπωνία, μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Οικονομάκου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη του Γυναικείου Επιχειρηματικού Κόσμου και Σωματείων Γυναικών στο DUBAI.

Περισσότερα...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΕΔΕΓΕ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής έκθεση Wine and Gourmet Japan 2016 που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Tokyo Big Sight, 13 με 15 Απριλίου 2016. Η ελληνική συμμετοχή οργανώθηκε στο πλαίσιο της αποστολής στην Ιαπωνία του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) υπό την αιγίδα και υποστήριξη των Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των γυναικών και την προώθηση ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Της αποστολής ηγείτο η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ κα Σοφία Οικονομάκου.

Περισσότερα...

Δημοσιοποίηση στην ελληνική γλώσσα δύο σημαντικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της ισότητας των φύλων.

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΕΔΕΓΕ

ΘΕΜΑ: Δημοσιοποίηση στην ελληνική γλώσσα δύο σημαντικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ της ισότητας των φύλων.
ΣΧΕΤ.: Το Δ1/182/25-1-2016 έγγραφό μας, το οποίο περιήλθε αυθημερόν στις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις (μη προς όλους τους φορείς).

Περισσότερα...

Υψηλά ποσοστά ανεργίας άνω του 60%

Υψηλά ποσοστά ανεργίας άνω του 60% για τις γυναίκες τον μήνα Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον μήνα Νοέμβριο 2015, από τα οποία προκύπτουν για άλλη μία φορά άκρως υψηλά ποσοστά για τις γυναίκες (άνω του 60%). Πιο συγκεκριμένα:

 Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας ανήλθε σε 844.308 άτομα. Από αυτά 457.934 (ποσοστό 54,24%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των δώδεκα μηνών και 386.374 (ποσοστό 45,76%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των δώδεκα μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 330.885 (ποσοστό 39,19%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 513.423 (ποσοστό 60,81%).

 Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) ανήλθε σε 190.422 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 74.077 (ποσοστό 38,90 %) και οι γυναίκες σε 116.345(ποσοστό 61,10 %).

 Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 128.625 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 57.309 (ποσοστό 44,56%) και οι γυναίκες σε 71.316 (ποσοστό 55,44%).

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος από τον ιστότοπο του ΟΑΕΔ με την πεντασέλιδη ανακοίνωση:

http://www.oaed.gr/images/NEA-ANAKOINWSEIS/GR_TYPOU/DTSTAT15.pdf .

Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών

Η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών στη Συμφωνία της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή


Το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2015 διεξήχθη στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (γνωστή ως COP21: Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change). Στη γαλλική πρωτεύουσα συμμετείχαν εκπρόσωποι 195 χωρών και η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επίτευξη μίας συμφωνίας για μετάβαση σε κοινωνίες και οικονομίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ικανές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου σε ατμόσφαιρα ευφορίας ανακοινώθηκε η επίτευξη Συμφωνίας και η ιστορική στιγμή, η οποία ήλθε έξι χρόνια μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης και έπειτα από χρόνια εξαιρετικά επίπονων διαπραγματεύσεων, χαιρετίστηκε με επευφημίες.

Το κείμενο της τελικής Συμφωνίας είναι συνολικής έκτασης 31 σελίδων και διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει έξι ενότητες, οι οποίες εκτείνονται σε 140 παραγράφους και αφορούν την υιοθέτηση της Συμφωνίας, τις συνεισφορές των Μερών σε εθνικό επίπεδο, τις αποφάσεις για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας, τις δράσεις πριν το χρονικό ορόσημο του 2020, την εμπλοκή των φορέων που δεν αποτελούν μέρος της Συμφωνίας, καθώς και θέματα διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το Παράρτημα με τα 29 Άρθρα της Συμφωνίας: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/l09.pdf .

Περισσότερα...

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

Τον Σεπτέμβριο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την Στρατηγική για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2010-2015, ως επακόλουθο της δέσμευσής της για υλοποίηση ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Στρατηγική αποτελεί το πλαίσιο βάσει του οποίου προωθούνται πολιτικές ισότητας των φύλων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μετά την λήξη της Στρατηγικής της περιόδου 2010-2015, υπήρξε μία διαδικασία διαβούλευσης και προβληματισμού για την προετοιμασία της νέας Στρατηγικής μετά το 2015. Κατά την πορεία αυτής της διαδικασίας και παρά την προσπάθεια και την στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, φάνηκε ότι η ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στήριζε την προοπτική συνέχισης μίας νέας Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων. Η Λετονική Προεδρία σε συνεργασία με την Γαλλία, την Σουηδία και την Γερμανία ανέλαβαν την πρωτοβουλία και συνέταξαν ένα κείμενο-επιστολή των αρμοδίων Υπουργών σε θέματα Ισότητας Φύλων των Κρατών-Μελών με επιχειρηματολογία υπέρ της υιοθέτησης μίας νέας Στρατηγικής για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, το οποίο απευθύνθηκε στην Επίτροπο Jourova στις αρχές Ιουνίου.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης που διεξήχθη στις Βρυξέλες στις 7 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάστηκε ένα απλό κείμενο εργασίας, το οποίο επαναλαμβάνει τους 5 τομείς προτεραιότητας της προηγούμενης Στρατηγικής, δηλαδή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μείωση μισθοδοτικού και συνταξιοδοτικού χάσματος, προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φύση του κειμένου δεν δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των στόχων και δράσεων που περιγράφει και θέτει σε δεύτερη μοίρα τα θέματα της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι 5 προτεραιότητες της προηγούμενης Στρατηγικής εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και δεσμεύεται να εργαστεί για την υλοποίησή τους. Εντούτοις, παραβλέπει και παραμερίζει το γεγονός ότι, για να υπάρξει συντονισμένη και επαρκής-στοχευμένη δράση χρειάζεται παράλληλα υποστήριξη από ένα πολιτικά ισχυρό δεσμευτικό πλαίσιο με προκαθορισμένες προτεραιότητες και στόχους, και όχι ένα απλό κείμενο εργασίας (staff working document).

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της 7ης Δεκεμβρίου, υπεγράφη δήλωση από το τρίο της Προεδρίας (Ολλανδία, Σλοβακία, Μάλτα), η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία μίας Στρατηγικής για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2016-2020, συνδεδεμένης με την Στρατηγική 2020 της ΕΕ και την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εξέφρασε την δυσφορία της για το γεγονός της υποβάθμισης του θέματος της Στρατηγικής στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και απέστειλε σχετικά ενημερωτικά σημειώματα πριν την διεξαγωγή του, με στόχο την ανατροπή του κειμένου και την στήριξη ενός νέου περισσότερο πολιτικά δεσμευτικού. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου εξεφράσθη δυσαρέσκεια από το σύνολο των Υπουργών για την μη δεσμευτικότητα του κειμένου. Ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης που οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις συνέπειές της σε σχέση με τους άνδρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό να παραμένει αδρανής και να αφήνει τα ζητήματα της ισότητας των φύλων στην τύχη τους.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΜΗΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΤΕΑΠΕΤΕ  ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ

Με την πολιτική βούληση του Αν. Υπουργού  Τ. Πετρόπουλου και την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) τερματίζεται η πολύχρονη ταλαιπωρία των προερχομένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ συνταξιούχων μητέρων με ανήλικο τέκνο (Ν. 3863/15-7-2010), σταματάει  η άδικη και παράνομη παρακράτηση των συντάξεων που λαμβάνουν σε υποκατάσταση Κύριας Ασφάλισης (προσυνταξιοδοτικό καθεστώς) από το ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ).

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Αριθ. 316/21-12-2015), «ο αναδρομικός καταλογισμός από το ΕΤΕΑ συντάξεων που ούτως ή άλλως δικαιούνταν οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες του ΕΤΕΑ, αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων (συνταξιοδοτούμενων) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και της υποχρέωσης του Κράτους  να διασφαλίζει τις συντάξεις».

Με βάση την ως άνω γνωμοδότηση του ΝΣΚ, το Δ.Σ. του ΕΤΕΑ καλείται να αποφασίσει την παύση κάθε απαίτησης επιστροφής συντάξεων ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» από τις μητέρες με ανήλικο τέκνο, να σταματήσει την αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος των συνταξιούχων μητέρων και να αποκαταστήσει την ευνοϊκή διάταξη του Ν.3863/15-7-2010 για δεκάδες μητέρες που λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εκφράζει την ικανοποίηση της διότι  μία πολύχρονη δυσλειτουργία του ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ) αποκαθίσταται με την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του Αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσου 

Υψηλά ποσοστά ανεργίας για τις γυναίκες τον μήνα Οκτώβριο 2015 σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.

Σας γνωρίζουμε ότι στις 19 Νοεμβρίου 2015 ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον μήνα Οκτώβριο 2015, από τα οποία προκύπτουν για άλλη μία φορά άκρως υψηλά ποσοστά για τις γυναίκες (άνω του 60%). Πιο συγκεκριμένα:

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας ανήλθε σε 814.798 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 316.672 (ποσοστό 38,87%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 498.126 (ποσοστό 61,13%).


Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία) ανήλθε σε 151.187 άτομα. Οι άνδρες ανέρχονται σε 57.806 (ποσοστό 38,23%) και οι γυναίκες σε 93.381 (ποσοστό 61,77%).

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 112.489 άτομα, από τα οποία οι 105.946 (ποσοστό 94,18%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 6.543 (ποσοστό 5,82%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 48.729 (ποσοστό 43,32%) και οι γυναίκες σε 63.760 (ποσοστό 56,68%).

docΓια την πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται η πεντασέλιδη ανακοίνωση του Οργανισμού.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι μια ακόμη κυρία, εκλεγμένη Σύμβουλος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, κατάφερε να σπάσει τη περίφημη γυάλινη οροφή και να ανέβει στη Προεδρία του Επιμελητηρίου Λακωνίας, καταργώντας την αποκλειστικότητα που μέχρι σήμερα κατείχε η Σοφία Οικονομάκου.

Η Βίκυ Ντερτιλή –Σταματίου, κατάφερε να ανέβει τα σκαλιά της ιεραρχίας του Επιμελητηρίου Λακωνίας και να καταλάβει τη θέση της Προέδρου, μετά από εσωτερικές εκλογές, που ακολούθησαν την παραίτηση του Προέδρου, Κώστα Πανδή.

Η κ. Ντερτιλή είναι μια επιτυχημένη επιχειρηματίας στο χώρο των δομικών υλικών και της ενέργειας. Ήταν από τους πρώτους που είχαν διαβλέψει την επιτυχία των φωτοβολταικών πάρκων, τα οφέλη των οποίων εκμεταλλεύτηκε όταν άρχισε η ανάπτυξή τους. Όμως, δεν είναι μόνον μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, αλλά και μια επιτυχημένη σύζυγος και μητέρα δύο επίσης επιτυχημένων νεαρών δεσποινίδων.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας είναι ένα μικρό ιστορικό Επιμελητήριο, με κύρος στη τοπική κοινωνία και δράση στην τοπική αγορά. Είμαστε βέβαιες ότι η Βίκυ Ντερτιλή θα διευρύνει τις δράσεις του ακόμη περισσότερο και θα το κάνει ακόμη πιο ανταποδοτικό και χρήσιμο για τους επιχειρηματίες της Λακωνίας που δραστηριοποιούνται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Είναι γνωστά τα εσπεριδοειδή της Σκάλας Λακωνίας, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο της Μάνης και της Μονεμβασιάς, καθώς και οι ιστορικοί χώροι και τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, που ξεκινάνε από τον Μυστρά και καταλήγουν στο Ταίναρο, ξεδιπλώνοντας λαμπρές σελίδες της ελληνικής ιστορίας από τους βυζαντινούς μέχρι τους σύγχρονους χρόνους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου και προσωπικά η Πρόεδρος, Σοφία Οικονομάκου εύχονται στη Βίκυ καλή επιτυχία στο έργο της και της υπόσχονται ότι θα σταθούν δίπλα της, αρωγοί στις προσπάθειες της.

ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σας γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στις 18 Ιουνίου 2015 μία έκθεση με τίτλο "Άνδρες, Γυναίκες και Συντάξεις". Πρόκειται για τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων συνολικής έκτασης 64 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με έντονο ελληνικό χρώμα, αφού στη συντακτική ομάδα συμπεριλαμβάνεται ο κ.Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Με βάση μία άκρως εξειδικευμένη μεθοδολογία, η έκθεση αποκαλύπτει το συνταξιοδοτικό κενό μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα:

Περισσότερα...

Athens Women Forum 2015

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για τον απολογισμό του συνεδρίου Athens Women Forum 2015.
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν στο συνέδριο!

ΗΠΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σας γνωρίζουμε ότι η Διακήρυξη της 41ης Διάσκεψης των ηγετών των επτά πιο ισχυρών οικονομικά κρατών του πλανήτη (γνωστή με το όνομα G7: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Η.Π.Α., Ιαπωνία) περιλαμβάνει ρητή αναφορά στο σημαντικό ρόλο της ισότητας των φύλων στην πρόοδο και την ανάπτυξη.

Περισσότερα...

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σας γνωρίζουμε ότι η έκδοση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) με τίτλο "Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα" (Απρίλιος 2015) περιλαμβάνει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για το γυναικείο πληθυσμό. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, τα οποία μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από το προσωπικό του φορέα σας στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους:

Περισσότερα...

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΑ ΧΤΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σας γνωρίζουμε ότι το 2009 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε μία πρωτοβουλία με θέμα την αειφορία στα χρηματιστήρια. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μία παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών, ιδεών και απόψεων με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και των αγορών σε ένα πλαίσιο αξιών και κανόνων με σεβασμό στον άνθρωπο, ενώ έμφαση δίνεται στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών.

Περισσότερα...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΙΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΙΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

Σας γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων & Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε στις 26-5-2015 κείμενο Συμπερασμάτων με θέμα την αναπτυξιακή διάσταση της ισότητας των φύλων. Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου, του Προγράμματος Δράσης του Καΐρου και των αποτελεσμάτων των Αναθεωρητικών τους Διασκέψεων, καθώς και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων αναφορικά με τη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων Κατά των Γυναικών (CEDAW). Επίσης, επικροτεί την πολιτική δήλωση που εγκρίθηκε κατά την 59η Σύνοδο της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW), καθώς και τις εκκλήσεις για την καθολική πραγμάτωση της πλήρους και ισότιμης απολαβής όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από τις γυναίκες και τα κορίτσια αφενός και αφετέρου για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και των κοριτσιών καθ' όλο τον κύκλο της ζωής τους.

Περισσότερα...

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΤΡΑΙΤΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, η Αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης, Μαρία Στρατηγάκη, παρουσίασε το Κοινωνικό Πορτραίτο της Αθήνας, το οποίο αξίζει να αναπτύξουμε, για να πληροφορήσουμε τους δημότες για τις προσφορές που τους παρέχονται από το Δήμο, αλλά και για να αναδείξουμε το μεγάλης σημασίας έργο της Αντιδημάρχου Μαρίας Στρατηγάκη.

pdfΔείτε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ / ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Περισσότερα...

Η Κατάσταση της Μαιευτικής στον Κόσμο 2014

Σας γνωρίζουμε ότι το Ταμείο των Ηνωμένων για τον Πληθυσμό (UNFPA) έχει εκδώσει πρόσφατα την έκθεση με τίτλο "Η Κατάσταση της Μαιευτικής στον Κόσμο 2014: Ένα Οικουμενικό Μονοπάτι - Το Δικαίωμα των Γυναικών στην Υγεία (State of the World's Midwifery 2014: A Universal Path - A Woman's Right to Health)", στην οποία αποτυπώνονται τα βασικά ευρήματα σχετικής έρευνας σε 73 χώρες μεσαίου και χαμηλού ΑΕΠ από περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου, κυρίως από την Ασία και την Αφρική, σχετικά με το ρόλο της μαιευτικής τόσο στην προστασία της υγείας του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη όσο και στην κοινωνική και οικονομική ευημερία γενικότερα. Η έκδοση είναι συνολικής έκτασης 228 σελίδων στην αγγλική γλώσσα και προλογίζεται από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ.Ban Ki-moon.

Περισσότερα...

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σας γνωρίζουμε ότι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Φεβρουάριο 2015. Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αρνητική υπεροχή των γυναικών έναντι των ανδρών στον τομέα της ανεργίας.

Περισσότερα...

Καταστατικός Χάρτης των Δικαιωμάτων του Επιχειρηματία WCF - Bill of Rights

Στόχος του εν λόγω Καταστατικού Χάρτη είναι να αναγνωριστεί το δικαίωμα του επιχειρηματία στην ελευθερία διαχείρισης  και να γίνει σεβαστή η συνεισφορά του στην οικονομία του κράτους. Σκοπεύει ειδικότερα να προστατεύσει τον επιχειρηματία από τις παρακάτω τάσεις που επιβαρύνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον:

Περισσότερα...

ΠΡΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με πολύ μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κέρδισε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό εικονικής δίκης, ELSA Human Rights Moot, Court Competition, που έγινε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο της Γαλλίας, στις 22- 25 Φεβρουαρίου 2015.

Η Ομάδα αποτελείται από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Στέλλα Μαυρομμάτη, Δήμητρα Σεραφειμίδη και Μυρτώ Σταυρίδη, οι οποίες προπονήθηκαν υπό την καθοδήγηση της περσινής συμμετέχουσας Ειρήνης Ανδρικάκη και των διδακτορικών φοιτητριών Εύας Τζαβαλά και Δήμητρας Παπαγεωργίου υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Καθ. Μαρίας Γαβουνέλη. Εκτός της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό, η Ομάδα πήρε επίσης το πρώτο βραβείο για τα δικόγραφα του αιτούντος και η φοιτήτρια Μυρτώ Σταυρίδη τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Εύα Τζαβαλά και Δήμητρα Παπαγεωργίου προπονούν τις ομάδες της Νομικής Αθηνών τα τρία τελευταία χρόνια, με εξαίρετα αποτελέσματα: το 2013, πρώτη χρονιά του θεσμού, η Νομική Αθηνών ήλθε τέταρτη στη γενική κατάταξη, πέρυσι ήλθε δεύτερη ενώ ο προπτυχιακός φοιτητής Μάνος Γιακουμάκης κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αγορητή και ήδη εφέτος σάρωσε τα βραβεία του διαγωνισμού.

Η ΕΕΔΕΓΕ μετεκπαιδεύει νέες επιχειρηματίες

 

erasmousΤο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), επελέγη ως Ενδιάμεσος Φορέας Υλοποίησης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus for Young Entrepreneurs, για την προσεχή διετία.

Η πρόταση στην όποια θα συμμετέχει η ΕΕΔΕΓΕ ονομάζεται «Entrepreneurship For Innovative Change- E4IC» και στοχεύει στην επαγγελματική κράτηση και διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ νέων από την Ισπανία ( Fundacion Empresa-Universidad de Alicante de la Comunidad Valenciana και Innogate to Europe,Consultoria de Proyectos Europeos)), Πολωνία (Association “Education for Entrepreneurship”), Ρουμάνια(Consiliul National al Intereprinderilor private Mici si Mijocii din Romania) και Αγγλία (European Information Service Center ltd).

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, θα δοθεί η δυνατότητα σε νέες επιχειρηματίες να μεταβούν σε Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εκπαιδευτούν και να μετεκπαιδευτούν σε αντικείμενα του επαγγελματικού τους ενδιαφέροντος, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση, αντιμετωπίζοντας έτσι τις νέες προκλήσεις της αγοράς εργασίας.

Η Πανελλαδική εκπροσώπηση του Γυναικείου Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Δυναμικού εκ μέρους του Δικτύου, θα δώσει την ευκαιρία σε νέες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα να επωφεληθούν αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος.

Αναφερόμενη στην υλοποίηση του Erasmus for Young Entrepreneurs, η κ. Σοφία Οικονομάκου Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, δήλωσε: «Στόχος του Δικτύου είναι να στελεχώσει την επιχειρηματική κοινότητα με φρέσκα μυαλά, νέες επιχειρηματίες, ικανές και έτοιμες να διαμορφώσουν καινούργια δεδομένα στον κλάδο που δραστηριοποιούνται, να καινοτομήσουν και να μεταφέρουν καλές πρακτικές από τις χώρες μετεκπαίδευσής τους, για να συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία OECON Group. 

Το Δίκτυο συμμετέχει στην προώθηση των Γυναικών στην Πολιτική

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών συμμετέχει στο Δίκτυο «Ελένη Σκούρα» που συνεστήθη για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική. H Πρόεδρος, κ. Σοφία Οικονομάκου, είναι μέλος του νεοσύστατου Συμβουλίου και θα είναι ευτυχής, εάν κάποια κυρία από τις εκπροσώπους και τα μέλη του Δικτύου επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να θέσουν στόχους πολιτικής διεκδίκησης. Θα είναι δίπλα σας, μέντορας και συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια, για να μοιραστεί, όπως λέει, και τον θρίαμβο μαζί σας! Η κ. Οικονομάκου πιστεύει στις γυναίκες επιχειρηματίες, στις γυναίκες της αγοράς και γνωρίζει ότι υπάρχουν αστέρια ανάμεσά τους που μπορεί να αλλάξουν το ύφος και το ήθος της πολιτικής.

Για το λόγο αυτό και την προετοιμασία των υποψηφίων, οργανώνονται σεμινάρια. Περισσότερα υπάρχουν στα sites που επισυνάπτονται:
www.gynaikes-politiki.gr (βλ. εδώ:  http://bit.ly/Ye4OTA ).

Σας παρακαλώ εάν επιθυμείτε, συμπληρώστε τη φόρμα προς το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Για Θέματα Ισότητας), το οποίο και υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που είναι Ευρωπαϊκής και Ελληνικής πρωτοβουλίας, κοινοποιώντας την παράλληλα και προς το Δίκτυο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

Σε κλίμα συνεργασίας και απόλυτης ικανοποίησης και από τα δύο μέρη υπεγράφη το σύμφωνο συνεργασίας, μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Δια Βίου Μάθησης, κ. Ελένης Καρατζόλα και της Προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κ. Σοφίας Οικονομάκου.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνέχεια και επικαιροποίηση του συμφώνου συνεργασίας που είχε ήδη υπογραφεί από τα δύο μέρη το 2008 και είχε εφαρμοστεί με επιτυχία από τα Επιμελητήρια.
Η υπογραφείσα σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στα Επιμελητήρια της Ελλάδας να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες επιχειρηματίες, μέλη τους, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να μυηθούν σε νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της αγοράς και τον ανταγωνισμό.

Το Υπουργείο Παιδείας διέγνωσε τη σπουδαιότητα  της εκπαίδευσης των επιχειρηματιών, για αυτό και  μεσολάβησε για την επικαιροποίηση της παρούσας συμφωνίας. Η Γ. Γραμματέας μελέτησε με το επιτελείο της τα νέα δεδομένα και έδωσε στα Επιμελητήρια τη δυνατότητα οργάνωσης επαγγελματικής εκπαίδευσης, την οποία τα τελευταία χρόνια είχαν μόνον οι Δήμοι.

Οι προτεινόμενες για εκπαίδευση θεματικές ενότητες καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και εκπαίδευσης γύρω από τη νέα τεχνολογία.
Η σκυτάλη δίνεται τώρα στα Επιμελητήρια και τις εκπροσώπους τους στο ΕΕΔΕΓΕ για την οργάνωση και υλοποίηση των πλέον ανταγωνιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα προσφέρουν νέα όπλα στις επιχειρηματίες του χθες  για να μπορούν να ανταγωνιστούν και να αντιμετωπίσουν το σήμερα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥ

Το Δίκτυό μας συμμετέχει στη διοργάνωση του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στην Άνδρο, 13-14-15 Ιουνίου με επίκεντρο τις γυναίκες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 και ώρα 17:00, στο ξενοδοχείο «Αndros Holiday», στην περιοχή του Γαυρίου. Θα παρευρεθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Περισσότερα...

Στις εκπρόσωπους των επιμελητηρίων στο δίκτυο

Οι πρόσφατες εκλογές του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών ολοκληρώθηκαν με την σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.
Οι νεοεκλεγείσες σύμβουλοι έλαβαν τα αξιώματα:

Σοφία Οικονομάκου Πρόεδρος
Στέλλα Μπαλάση Αντιπρόεδρος
Πολύμνια Αλεξιάδου «
Λεμονιά Καραναστάση «
Αγγελική Κωνσταντινίδη «
Ματούλα Βελώνη Γενική Γραμματέας
Μαριτάνα Αλακιώτου Οικονομικός Επόπτης
Κωνσταντίνα Καλαφάτη Αν. Οικ. Επόπτης
Δήμητρα Νάστου Αν. Γ. Γραμματέας

Περισσότερα...

Εκλογές Ελληνικών Επιμελητηρίων

« Γυναίκες επιχειρηματίες, τα επιμελητήρια είναι και δικός σας χώρος. Πλαισιώστε τα ψηφοδέλτια των Συνδυασμών των Επιμελητηρίων σας και διεκδικήστε τη θέση που σας ανήκει στα Διοικητικά Συμβούλια και στις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της χώρας. Ψηφίστε γυναίκες-υποψήφιες και δώστε τους την ευκαιρία να σας στηρίξουν στο δύσκολο αγώνα της επιχειρηματικής σας πορείας.»

Περισσότερα...

Διεθνές Συνέδριο Γυναικών

Διεθνές Συνέδριο Γυναικών, 31 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2012, Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Διεθνές Συνέδριο Γυναικών τον Μάιο - Ιούνιο 2012
Το Συνέδριο του 2012 θα φέρει κοντά γυναίκες επιχειρηματίες και γυναίκες πολιτικούς από όλα τα μέρη του Πλανήτη για τρείς ημέρες. Θα τους δώσει την ευκαιρία να δικτυωθούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν φιλικούς και επαγγελματικούς δεσμούς.

Περισσότερα...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Θερμής υποδοχής έτυχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κυρίες σύμβουλοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για τους στόχους του Δικτύου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας στην πατρίδα μας.

Περισσότερα...