ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Εσπερίδα που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.
Θέμα της ημερίδας: Γυναίκα Επιχειρηματίας, από την έμπνευση στην επιτυχία.
Την εσπερίδα χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής    και η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Δίκτυο και μέλος του  Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου κ. Ανθούλα Λανάρα. Η κ. Λανάρα ανέγνωσε και το ψήφισμα που εξέδωσε το Δίκτυο με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας.
Τον τίτλο της εσπερίδας στήριξαν νέες επιχειρηματίες, οι οποίες με τις δράσεις τους και το παράδειγμά τους απέδειξαν ότι ο δρόμος από την έμπνευση στην επιτυχία δεν είναι  μακρύς, όταν αγαπά κανείς κάτι και είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί και να παλέψει για την υλοποίηση του.

Ενδεικτικά θα αναφέρω την επιτυχημένη πορεία προς την επιτυχία της κ. Πένης Βλάχου, η οποία έχει δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα καλλιέργειας Σαλιγκαριών, τα οποία εξάγει σε όλο τον κόσμο, της κ. Χριστίνας Διαμαντοπούλου με την φημισμένη σοκολάτα Cellina και μάλιστα τη λευκή σοκολάτα. Η Celina είναι η μοναδική Ελληνική μονάδα παραγωγής σοκολάτας. Tην κ. Νάντια Σαμαρά, η οποία από μαχόμενη δημοσιογράφος τόλμησε και δημιούργησε ένα  δικό της δίκτυο ΜΜΕ, ημερήσια εφημερίδα, ραδιόφωνο και εβδομαδιαία εφημερίδα, εγχείρημα καθόλου εύκολο στον πιο νευραλγικό και δύσκολο τομέα  υπηρεσιών, και την κ. Κλεοπάτρα Τσορβαντζή, η οποία άφησε την ασφάλεια και τη σιγουριά της υπαλλήλου τραπέζης και δημιούργησε τη δική της μονάδα τυποποίησης και εμπορίας ελαιόλαδου, επενδύοντας στο όνειρο και τη δυναμική της που την ήθελαν δραστήρια και αγωνίστρια.

Πολύ σημαντική απεδείχθη η εισήγηση της κ. Άννας Τριχοπούλου, διδάκτορος Κοινωνιολογίας, η οποία ανέλυσε την επιχειρηματικότητα     δίνοντας πλούσια πληροφόρηση στους νέους για τα δεδομένα της αγοράς και τον τρόπο με τον οποίο ενδείκνυται να πλησιάσουν το στόχο τους και να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα. Η κ. Τριχοπούλου παρουσίασε και το βιβλίο που έχει εκδώσει με την κ. Σαρρή για την αποτελεσματική επιχειρηματικότητα. Την εισήγηση της κ. Τριχοπούλου στήριξε με τα πρακτικά της παραδείγματα, η κ. Πόπη Σουρμαίδου, Αντιπρόεδρος του Επιχειρηματικού Κέντρου ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο είναι ένας από τους λίγους Φορείς που δημιουργήθηκαν από κοινοτικά προγράμματα και επιβίωσαν μέχρι σήμερα, στηρίζοντας τις γυναίκες επιχειρηματίες και προσφέροντας ουσιαστικό έργο στον τομέα της διαχείρισης και υλοποίησης προγραμμάτων με  ουσιαστική παρέμβαση.  

Η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου κ. Σοφία Οικονομάκου, έδωσε μια ευρύτερη διάσταση για την επιχειρηματικότητα της γυναίκας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στον αγώνα της Επιτρόπου Reading και της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδης Κράτσα για την ανέλιξη  των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και πληροφόρησε για τα νέα δεδομένα και τις ποσοστώσεις που τελικά επεβλήθησαν στις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να προωθήσουν γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπε η κ. Οικονομάκου, είναι η αύξηση της γυναικείας παρουσίας σε υψηλές θέσεις μέχρι το 2020. Ολοκληρώνοντας η κ. Οικονομάκου τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινάει από την παιδεία και την οικογένεια, για το λόγο αυτό το Δίκτυο κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας για την ένταξη του μαθήματος της επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών.
Το Δίκτυο εκπροσώπησε στην εσπερίδα, εκτός της Προέδρου, κ. Οικονομάκου, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου  Άρτας κ. Μαρία Παπαβασιλείου.