ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών συμμετείχε στην εκδήλωση του αδελφού δικτύου, Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου την 5ην Δεκεμβρίου 2012. Τις καλεσμένες καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης κ. Σκεύω Μπιζιώτη. Την εσπερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Η Εσπερίδα ήταν αφιερωμένη στην Ισότητα των φύλων και στην Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Μαίρη Λιονή ανέπτυξε το Κυβερνητικό σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και πληροφόρησε τις παρευρισκόμενες για το έργο που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα και για το τι πρόκειται να γίνει στο προσεχές μέλλον. Σημαντική προσφορά είναι η ανάπτυξη των περιφερειακών δομών που θα περιθάλπουν κακοποιημένες γυναίκες και θα τους προσφέρουν προστασία και βοήθεια να ξανασταθούν στα πόδια τους και να ενταχθούν στη κοινωνία.

Η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κ. Σοφία Οικονομάκου, ανέπτυξε το κομμάτι της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Μετέφερε στις παριστάμενες τα νέα δεδομένα από το χώρο της επιχειρηματικότητας της γυναίκας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Κοινή διαπίστωση: η φτώχεια και η ανεργία είναι γένους θηλυκού. Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Οικονομάκου είπε: Χρειάζονται εργαλεία και στόχοι που θα εξοπλίσουν και θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες για να βελτιώσουν το προφίλ τους και να τολμήσουν να αναδείξουν τις φιλοδοξίες τους. Χρειάζονται μηχανισμοί υποστήριξης εκ μέρους της πολιτείας και πολιτικές που θα βοηθήσουν τη γυναίκα, πχ. με τη φύλαξη των παιδιών της, με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να ενταχθεί πλήρως στη παραγωγική διαδικασία, να εμπλακεί και να προσφέρει στην οικονομική ζωή του τόπου. Μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται παιδία….
Η εσπερίδα ολοκληρώθηκε με την βράβευση τριών σημαντικών γυναικών της Κρήτης: της Μαρίας Πλουμίδου Παπαδάκη, της Ρέας Γαλανάκη και της Ελένης Καστρινογιάννη.

Η Μαρία Πλουμίδου είναι η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στη Ελλάδα.
Κατάγεται από ιστορική οικογένεια, με αντιστασιακή δράση και προσφορά σε αγώνες για τη δημοκρατία και την ειρήνη. Η κοινωνία των Αρχανών την τίμησε με το να την εκλέξει δυο φορές στο ανώτατο τοπικό αξίωμα, αυτό της Δημάρχου. Η κ. Πλουμίδου δεν έπαψε να προσφέρει στα κοινά μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη τιμηθείσα ήταν η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες. Πολυγραφότατη και πνευματώδης, αλλά σεμνή και ανθρώπινη ταυτόχρονα. Τα ιστορικά μυθιστορήματα της είναι γνωστά για την τεχνική του να ενώνουν ρεαλιστικά, ιστορικά ντοκουμέντα με ευφάνταστες διηγήσεις του κοινωνικού και συναισθηματικού ρεπερτορίου.

Η Ελένη Καστρινογιάννη, ο θρύλος της Κρητικής υφαντικής τιμήθηκε στο πρόσωπο της κόρης της. Υπερήλικας , δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και να χαρεί την εξαιρετική τιμή που της επεφύλαξαν οι γυναίκες της Κρήτης. Ποια γυναίκα δεν έχει στο σπίτι της ένα έργο τέχνης της Καστρινογιάννη; Αποτύπωσε με τον αργαλειό της τα αριστούργημα της Μινωικής εποχής για να τα κάνει για μια ακόμη φορά αθάνατα. Συνέδεσε την επιστημονική διάσταση, ως απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών, με την παράδοση και την ιστορία της Κρήτης.

Την εσπερίδα έκλεισε μελωδικά ο προικισμένος μουσικός Γιάννης Κασσωτάκης, με την υπέροχη φωνή του και τις θαυμάσιες επιλογές του.
Αρχιτέκτονας της εσπερίδας, η Πρόεδρος του Δικτύου Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, κ. Σκεύω Μπιζιώτη. Η Πρόεδρος και το εκλεκτό επιτελείο της, οι κυρίες του συμβουλίου της, κατόρθωσαν να οργάνωσαν μια εκδήλωση που συνέδεσε το οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Ανέδειξαν την επικαιρότητα, αλλά ταυτόχρονα βράβευσαν την επιτυχία των γυναικών που τόλμησαν να κάνουν τομές στη ζωή τους και να διακριθούν. Έδωσαν μηνύματα ελπίδας στις γυναίκες επιχειρηματίες και τις παρότρυναν να τολμήσουν και να βάλουν στόχους υψηλούς, να μην συμβιβαστούν με την μετριότητα και την καθημερινότητα που τους επιβάλει, πολλές φορές, μια παρωχημένη κουλτούρα του παρελθόντος που συνδέεται με ρατσιστικές υποχρεώσεις.