ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α' Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ, 16-17/3/2010

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε και η Α' Γενική Συνέλευση του Δικτύου του 2010, στην όμορφη Χαλκιδική.

Το θέμα που κυριάρχησε και στις δύο συνελεύσεις ήταν η παρούσα κρίσιμη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι συμμετέχουσες στην Γενική Συνέλευση του Δικτύου ανέπτυξαν διεξοδικά τις προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς και την πληροφόρηση που είχαν από τις περιφέρειές τους, για το που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχειρηματικότητα της γυναίκας.

Έγινε επίσης αναφορά στο εισπρακτικό και αντιπαραγωγικό φορολογικό νομοσχέδιο και στην έλλειψη οργάνωσης του μοναδικού προϊόντος που έχει η χώρα μας, του τουρισμού,

Με αυτά τα δεδομένα, οι γυναίκες απαιτούν από την πολιτεία καλλίτερη κατανομή των Κοινοτικών προγραμμάτων. Ζητούν ειδικούς για την διαχείριση της κρίσης και την στήριξη των μικρομεσαίων.

Πρέπει να στηρίξουμε τα Ελληνικά προϊόντα και τις τοπικές αγορές, να ενθαρρύνουμε την Ελληνίδα επιχειρηματία, να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας με σύνεση και προ παντός να δείξουμε αυτοσυγκράτηση.

Κοινή συνισταμένη, η απαισιοδοξία, η εσωστρέφεια και η πικρία για αυτούς που έφεραν την χώρα εδώ.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ταξιάρχη, στον συνεταιρισμό «ευ-γεύεστε».

Οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video με ενημέρωση και παραδείγματα καλών πρακτικών αγροτουρισμού.

Ακολούθησε συζήτηση και έγιναν προτάσεις για την ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα κατέληξαν στο ότι:

  • Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ρίσκα και να επιδιώκουν συνεργασία με άλλους γυναικείους συνεταιρισμούς αστικών κέντρων.
  • Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς πρέπει να μεριμνήσουν για την κάλυψη διαδικτυακού σήματος σε περιοχές που ακόμα και σήμερα δεν καλύπτονται.
  • Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς του τόπου να εκδώσει επιχειρηματικό οδηγό μόνο με παραδοσιακά προϊόντα και να συνεχίσει την επιτυχημένη προσπάθεια της εκπαίδευσης Η/Υ και Marketing (προώθηση και προβολή προϊόντων).
  • Οι γυναικείοι συνεταιρισμοί σε μια συντονισμένη προσπάθεια να στείλουν όλο το υλικό τους στο ΕΕΔΕΓΕ για την προώθηση του, ανάρτηση στο side της ΕΕΔΕΓΕ.
  • Προτάθηκε να γίνει μια εμπεριστατωμένη καταγραφή προβλημάτων όλων των γυναικείων συνεταιρισμών ώστε να μπορέσουν να δοθούν και οι απαραίτητες προτάσεις-λύσεις. Έπειτα να ακολουθήσει ένα διήμερο συνέδριο με το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σημαντική είναι η δραστηριότητα της εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στο Δίκτυο, κ. Σ. Μπαλάση, η οποία στηρίζει τις επιχειρηματίες του Νομού, προσπαθώντας να προωθήσει όλες τις καλές πρακτικές και δράσεις που το Δίκτυο οργανώνει και υποδεικνύει. Αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια που έγινε για την εκπαίδευση των επιχειρηματιών και ο μεγάλος αριθμός γυναικών που εκπαιδεύτηκε. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης είχαμε την ευχαρίστηση να παρακολουθήσουμε και την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης που εδόθησαν στις εκπαιδευθείσες.

Επιμελητήριο Χαλκιδικής