ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 13-12-2008

Με ιδιαίτερα σημαντικά θέματα ασχολήθηκε η Ολομέλεια των Εκπροσώπων των Επιμελητηρίων της Ελλάδος στο Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, κατά την διάρκεια της συνεδριάσεως της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, που έγινε το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά. Κύριο θέμα η εκπαίδευση, στην οποία θα αφιερωθούν οι δράσεις του Δικτύου το 2009.

Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δικτύου και υλοποιώντας το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, θέτει στην διάθεση των Ελληνίδων Επιχειρηματιών-μελών των Επιμελητηρίων της Ελλάδος και του Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε, εκπαιδευτές και προγράμματα, σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους και να προσφέρουν στις γυναίκες υπηρεσίες ποιότητας, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση τους στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

Για την επισημοποίηση αυτής της συνεργασίας το Ε.Ε.Δ.Ε.Γ.Ε υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Η υπογραφή του μνημονίου, το οποίο έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις κυρίες μέλη του Δικτύου και εκπροσώπους των Ελληνικών Επιμελητηρίων της περιφέρειας, έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 στην 1 μμ., μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης κ. Κωνσταντίνου Τσαμαδιά, Επικ. Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της κ. Σοφίας Οικονομάκου, Προέδρου του Δικτύου και Γ. Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Κεντρικής Ενώσεως των Ελληνικών Επιμελητηρίων, κ. Γεωργίου Κασιμάτη.

Παράλληλα με την ανωτέρω συνεργασία, το Δίκτυο ανακοίνωσε στις εκπροσώπους των Επιμελητηρίων την προσφορά της Microsoft Hellas, να συμβάλει στην εκπαίδευση των γυναικών μελών του Δικτύου και των Επιμελητηρίων της Ελλάδος, προσφέροντας μαθήματα πληροφορικής. Η προσφορά της Microsoft έχει μεγάλο ενδιαφέρον και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του ΕΕΔΕΓΕ, διότι έρχεται να καλύψει μια ουσιαστική έλλειψη στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και να συμπληρώσει το ήδη εκπονούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΕΔΕΓΕ.

Ο εκπρόσωπος της Microsoft κ. Ευάγγελος Χρυσαφίδης, εξήγησε στις παρευρισκόμενες συμβούλους πως θα οργανωθούν και πως θα λειτουργήσουν τα μαθήματα πληροφορικής εντός των Επιμελητηρίων. Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, κύριο Ελευθέριο Σταυρόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε στις παρευρισκόμενες την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης και προσωπικά του Υπουργού, κ. Χρήστου Φώλια, να αξιοποιήσει το Δίκτυο θεσμικά και να του αναθέσει έργο, στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων ΕΠΑΝ, για την επιχειρηματικότητα των γυναικών, τα οποία θα προκηρυχτούν στις αρχές του 2009. Το ΕΕΔΕΓΕ θα αναλάβει δράσεις για την πληροφόρηση και ενημέρωση των γυναικών Μελών των Επιμελητηρίων.

Με την νέα εκπαίδευση πιστεύουμε ότι οι γυναίκες θα είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να αξιοποιήσουν πλήρως τα μαθήματα των Αντενών που το Δίκτυο έχει δημιουργήσει με το πρόγραμμα Interreg III B / WBC.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γεωργίου Κασιμάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρούσα κρίσιμη οικονομική κατάσταση και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελληνική οικονομία, καθώς και στα μέτρα που θα ληφθούν για την ανακούφιση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου, ανακοίνωσε επίσης την επιθυμία του ABC (της Ένωσης των Βαλκανικών Επιμελητηρίων) να συνεργαστεί με το ΕΕΔΕΓΕ. Για το σκοπό αυτό μετέφερε επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο του Δικτύου κ. Σ. Οικονομάκου από την υπεύθυνη της γυναικείας επιχειρηματικότητας του ABC, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες μιας μελλοντικής συνεργασίας.