Ομιλία της Προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), κυρίας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, στο Εναρκτήριο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις Ελληνικές επιχειρήσεις

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το Εναρκτήριο Συνέδριο για την Διαφορετικότητα στις Ελληνικές επιχειρήσεις (Inaugural Conference on Diversity in Business), με στόχο να θέσει τις βάσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και των ίσων ευκαιριών στις εταιρείες και οργανισμούς. Το συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter).

Η «Χάρτα Διαφορετικότητας», που ιδρύεται φέτος στην Ελλάδα, είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της Διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή της ισότητας και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η κυρία Κουνενάκη Εφραίμογλου συμμετείχε ως ομιλήτρια, ανάμεσα σε πολλούς εκλεκτούς καλεσμένους-ομιλητές. Με τη νέα της θεσμική ιδιότητα ως Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών δήλωσε: «Στην πορεία μου μέχρι σήμερα έχω δώσει αρκετές μάχες για τη συμμετοχή των γυναικών στο εγχώριο επιχειρείν και στην εργασία γενικότερα. Πρόσφατα, είχα τη μεγάλη τιμή να εκλεγώ πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών. Δεσμεύθηκα, λοιπόν, ότι όλοι μαζί στο Δίκτυο θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για μια σφαιρική στρατηγική που θα θέτει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο κέντρο της εθνικής προτεραιότητας».

Ακόμα, η κυρία Κουνενάκη Εφραίμογλου αναφέρθηκε στις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας των δύο φύλων: «Σήμερα είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία και για το πώς οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν εφόδιο και όχι εμπόδιο για την επιχειρηματική επιτυχία. Σήμερα, επίσης, καλούμαστε, περισσότερο από ποτέ, όχι να πούμε όμορφα λόγια που ποτέ δεν γίνονται πράξη για το πώς οι γυναίκες θα διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο, αλλά να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα άλλων εποχών και να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή αφενός στις λύσεις που θα εξαλείψουν τις ανισότητες και αφετέρου στους παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Διότι η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία συνδέεται με την ανάπτυξη».

Στο κλείσιμο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας (Diversity Charter) από εκπροσώπους εταιρειών και οργανισμών, αποτελώντας την αρχή αυτής της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.