ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + «Developing Entrepreneurial Women- Changing Horizons», για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εταίροι του προγράμματος: το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, εκπροσωπούμενο από την καθηγήτρια κ. Χριστίνα Άτκισον, το Επιχειρηματικό Κολλέγιο του Επιμελητηρίου των Παρισίων, Νοβάνσια, εκπροσωπούμενο από τον καθηγητή κ. Ρενό Ρεντιέν Κολό και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, ΕΕΔΕΓΕ, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο κ. Σοφία Οικονομάκου. Τους επικεφαλής των εταίρων συνόδευε ομάδα συμβούλων καθώς και έξι επιχειρηματίες από κάθε συμμετέχουσα χώρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχουσών, η ανταλλαγή απόψεων, η μεταξύ τους δικτύωση και οι έρευνες οι οποίες προκύπτουν από τα προσωπικά τους δεδομένα και οι οποίες θα βοηθήσουν στην οργάνωση του μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο φιλοδοξεί να είναι ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακού επιπέδου αλλά με πρακτικές εφαρμογές που θα απευθύνεται στις γυναίκες της αγοράς και όχι ένα πρόγραμμα ακαδημαϊκό με θεωρητικό χαρακτήρα.
Στα πλαίσια του προγράμματος, το οποίο διήρκησε μια εβδομάδα, αναπτύχτηκαν τρεις παράμετροι: η σκοπιμότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της γυναίκας, η χρησιμότητα επιχειρηματικών προτύπων, καθώς και η ικανότητα του διοικείν που αποτελεί βασικό παράγοντα της ίδρυσης, της ανάπτυξης και της επιβίωσης μιας επιχείρησης.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των εταιρειών των γυναικών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι Ελληνίδες συμμετέχουσες παρουσίασαν video με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις των ομιλητών, οργανώθηκαν ομάδες εργασίας μεταξύ των εκπαιδευόμενων γυναικών, οι οποίες αντάλλαξαν απόψεις και δημιούργησαν εικονικές εταιρείες και οι οποίες ανταγωνίστηκαν στο τέλος. Το πρώτο βραβείο απέσπασε εταιρεία δίκυκλων οχημάτων, η οποία συνδύασε μετακίνηση με εξοικονόμηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος.

Ξεχωριστό ήταν το mentoring της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ολίβιας Κυριακίδου, η οποία, ανέπτυξε ένα προσωποκεντρικό μαθησιακό διάλογο που σκοπεύει περισσότερο στην ανάπτυξη σοφίας, μέσω αναστοχαστικής πρακτικής και η οποία απετέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα και μια εφαρμοσμένη καλή πρακτική για τις παριστάμενες.

Η εκπαιδευτική εβδομάδα ολοκληρώθηκε με πολύ θετικά σχόλια εκ μέρους των συμμετεχουσών. Τα αποτελέσματα και τα ερευνητικά ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος Erasmus +, το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο για την ανάπτυξη και επιτυχία της επιχειρηματικότητας της γυναίκας.

314-img