ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΑΘΗΝΑ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015-12-04
ΘΕΡΜΟΚΥΤΙΔΑ ΕΒΕΑ

Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του σχολείου επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στη Θερμοκοιτίδα του ΕΒΑ, με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού ιδρύματος Think Young σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και προσωπικά με την Πρόεδρό του, Σοφία Οικονομάκου.

Εβδομήντα νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν, για μια εβδομάδα, τις εισηγήσεις καταξιωμένων επιχειρηματιών της αγοράς, δημιουργών νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτομιών στο χώρο της επιχειρηματικότητας, πήραν όλη την πληροφόρηση και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να αναπτύξουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο και να δημιουργήσουν το δικό τους στόρι.

Το εκπαιδευτικό κομμάτι ολοκληρώθηκε με ένα debate στο Αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδωσίου, την Ευρωβουλευτή, Εύα Καιλή, την Πρόεδρο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Οικονομάκου, τη Σύμβουλο Ανάπτυξης και ειδική Γραμματέα της ΚΕΑΝ, Ματίνα Κανάκη και τη Διευθύντρια επενδύσεων της ΤΑΝΕΟ, Ελένη Κολοφωτιά.

Οι συμμετέχοντες οργανώθηκαν σε δέκα ομάδες, δημιούργησαν ισάριθμα επιχειρηματικά σχέδια και διεκδίκησαν την επιβράβευση. Είναι καταπληκτικό το πως σε τόσο σύντομο χρόνο οι επίδοξοι νέοι επιχειρηματίες συνέταξαν και παρουσίασαν αξιόλογες προτάσεις, με επιχειρήματα, με οικονομικές μελέτες, σχέδια προώθησης, διαδικτυακά sites, και όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την σωστή οργάνωση μιας νέας και σύγχρονης επιχειρηματικής προσπάθειας.

Οι τομείς με τους οποίους ασχολήθηκαν ήταν: ο τουρισμός, η νέα τεχνολογία,  συσκευασίες προϊόντων, logistics, φροντίδα ηλικιωμένων,  τυποποιημένα φρούτα και λαχανικά  και πρωτογενής τομέας.

Η κριτική επιτροπή  που αποτελείτο από τον Στέφανο Τσολακίδη, διακεκριμένο επιχειρηματία, τη Νεκταρία Μητράκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Coca-Cola Hellas, τη Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρο του ΕΕΔΕΓΕ και τον Λούκα Σέλβα, επικεφαλή της Ευρωπαϊκής ομάδας διοργάνωσης, παρακολούθησε τις παρουσιάσεις τις αξιολόγησε και τις βαθμολόγησε.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που βραβεύτηκαν ήταν: φροντίδα ηλικιωμένων, τα αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα και η δυνατότητα διασύνδεσης ελλήνων επιχειρηματιών με επιχειρηματίες του εξωτερικού με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Η πρωτεύσασα ομάδα επιδοτήθηκε με το ποσόν των 1000€ για την έναρξη του επιχειρηματικού της σχεδίου. Η κ. Σοφία Οικονομάκου, προσέφερε, εκ μέρους του Προέδρου και της Διοικούσης Επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στους νικητές, φιλοξενία τριών μηνών στο Επιμελητήριο, προκειμένου να συνεργαστούν και να ξεκινήσουν την υλοποίηση της δραστηριότητας τους. Η εταιρεία ΚΕΑΝ προσέφερε και στις τρείς πρωτεύσασες ομάδες, τρεις μήνες  επιχειρηματική υποστήριξη.

Αλλά οι προσφορές δεν τελειώνουν εδώ. Η εταιρεία ΟECON Group, προσφέρθηκε να δημιουργήσει, ως χορηγία, το φάκελο όσων, από τους παραβρισκόμενους, επιθυμούν να καταθέσουν πρόταση χρηματοδότησης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Παράλληλα η ίδια εταιρία προσέφερε να βοηθήσει τρεις ομάδες της επιλογής της, ως Business Angels για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικής τους ιδέας.

Τέλος το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, το οποίο λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας προγραμμάτων Erasmus, κλήρωσε πέντε υποτροφίες για την μετάβαση των τυχερών σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ενδιαφέροντός τους για να αποκτήσουν εμπειρία, να δικτυωθούν και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση εμπνευσμένοι από σύγχρονα πρότυπα.    

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέγας χορηγός του όλου εγχειρήματος ήταν το ίδρυμα της Coca-Cola.