ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ Η ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Για μια ακόμη φορά διεψεύσθησαν οι προδοσίες του γυναικείου κινήματος για διευθέτηση της εκκρεμότητας σχετικά με την άδεια μητρότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επεκτείνει την άδεια μητρότητας στις 20 εβδομάδες, είχε γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2010 και ανεμένετο η επικύρωση της από το Συμβούλιο των Υπουργών. Η αδράνεια του Συμβουλίου και η απροθυμία συμφωνίας μετέφεραν το θέμα πέντε χρόνια αργότερα.

Η Προεδρία της Λετονίας, η οποία τελειώνει σε λίγες μέρες, δεν φαίνεται να υποστηρίζει ένα τέτοιο δεδομένο. Οι ελπίδες επικεντρώνονται στην Προεδρία του Λουξεμβούργου, στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει εγκρίνει την επέκταση από το 2010.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να καλέσουμε τα Γυναικεία Σωματεία των Κρατών Μελών, των οποίων οι Υπουργοί θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο των Υπουργών, να παρέμβουν προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα αυτή. Πρέπει όλες μαζί να καταθέσουμε την αγωνία μας και τα επιχειρήματά μας για την διατήρηση και επέκταση της άδειας μητρότητας, σε μια κοινωνία η οποία δεν παρέχει, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, τις απαιτούμενες υποδομές για να καλύψει την απουσία της μητέρας από το νεογνό της, τις πρώτες μέρες της ζωής του.

Αρνητική, δυστυχώς, είναι και η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, η οποία θέτει το θέμα σε οικονομική βάση.
Η Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σοφία Οικονομάκου, και η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου καλούν τα Σωματεία Γυναικών σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του ζωτικού αυτού θέματος που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ζωής και της καριέρας των γυναικών.