1o Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1Ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας, που έλαβε χώρα στην Πλατεία Μαρκά την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 Ιουλίου. Η δράση έλαβε χώρα στα πλαίσια του omicron, προγράμματος ΤΟΠΣΑ και η διοργάνωσή του έγινε με τη συνεργασία της Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Λευκάδας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λευκάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Λευκαδίτισσας μαγείρισσας και συγγραφέας, Εύης Βουτσινά και αποσκοπούσε στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Λευκάδας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων που σχετίζονται με αυτή.

Τη πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ εκτός από την έκθεση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και το εργαστήρι μαγειρικής, στο οποίο εστιατόρια, σεφ και φοιτητές μαγειρικής παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για τη λευκαδίτικη κουζίνα χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα, στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας αξιόλογοι ομιλητές πήραν το λόγο, για να αναδείξουν την αξία της τοπικής παραγωγής.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο οποίος με την ιδιότητα του εκπροσώπου του επιχειρηματικού κόσμου του Νομού τόνισε τη στενή σχέση της τοπικής γαστρονομίας με την γενικότερη προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Ο κ. Σκιαδαρέσης εξήρε την προσφορά της αείμνηστης Εύης Βουτσινά και την υποχρέωση να συνεχίσουμε το έργο της, καθώς και την σημασία της στενής συνεργασίας των φορέων του Νομού για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Χαράς Σαϊτη, η οποία μίλησε για τη σχέση των παραδοσιακών σπόρων και της διατροφής και του κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, ο οποίος έκανε λόγο για τον Επτανησιακό και το Λευκαδίτικο Γαστρονομικό Τουρισμό μέσα από την Κουζίνα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης οι εισηγητές της Α΄ Συνεδρίασης Ανδρέας Βιτωράτος και Σπύρος Σκλαβενίτης αναφέρθηκαν στην Επτανησιακή Διατροφή ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων και στο Λευκαδίτικο μαχαίρι αντίστοιχα, ενώ στην Β΄ Συνεδρίαση το Περιοδικό Γαστρονόμος έκανε λόγο για το έργο της Εύης Βουτσινά, ενώ η κα Ελένη Βουτσινά μίλησε για την Εύη της Λευκάδας. Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε και η ομιλία της κ. Τούλας Σκληρού, που αναφέρθηκε στην τοπική παράδοση και τη γαστρονομία της Λευκάδας.

Εκτός από τα παραπάνω το Σάββατο 12/7 ο σύλλογος «Ορφέας Λευκάδας» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς στο χώρο της εκδήλωσης και αργότερα έλαβε χώρα συναυλία κρουστών από το μουσικό σχήμα «Κανάχης και 5 φίλοι», ενώ και τις δυο ημέρες του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε έκθεση βιβλίου για την τοπική γαστρονομία και έκθεση λευκαδίτικων μαχαιριών από νέους τεχνίτες.

Το Επιμελητήριο Λευκάδας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:
Α) Όλους τους παραγωγούς που εξέθεσαν τα προϊόντα τους
Β) Όλους τους εθελοντές που και τις δύο μέρες βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης και βοήθησαν ποικιλοτρόπως.
Γ) Την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λευκάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων για την άψογη συνεργασία.
Δ) Την Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας για την Έκθεση Φωτογραφίας για την Λευκαδίτικη Γαστρονομία και τα Παραδοσιακά Επαγγέλματα και το άνοιγμα στο κοινό της Συλλογής Μεταβυζαντινών Κειμηλίων
Ε) Τον παρουσιαστή κ. Παναγιώτη Κουνιάκη και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Prisma 95,1 FM καθώς και το Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Καριάς 96,7 FM.

box1 box2 box3