Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με την ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης, θα μου επιτρέψετε να αναδημοσιεύσω το άρθρο που έγραψα το 2005 για το Ευρωπαϊκό όραμα! Τι κρίμα να μην έχει αλλάξει μια δεκαετία τώρα!!!!!!!!!!!!

Το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    H στήριξη των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και παρόλο ότι εξελίσσεται ικανοποιητικά, εντούτοις για τους μικρομεσαίους της πατρίδας μας, παραμένει ακόμη όραμα. 
Και το όνειρο ξαναζωντανεύει χρόνο με το χρόνο με νέες εξαγγελίες και τονώνεται με νέα δεδομένα, για να παραμείνει τελικά μόνον όνειρο.
Αυτή τη φορά όμως, θα απαιτήσουμε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα. Φτάνει πια το έλλειμμα  υλοποίησης τόσων και τόσων υποσχέσεων.
    Η Ελληνική Προεδρία έθεσε μεγαλεπήβολους στόχους: 
να προωθήσει τους άξονες δράσης που οριοθετήθηκαν στην Λισσαβόνα 
Και οι οποίοι είναι οι εξής:
 

 • Στήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων
 • Δημιουργία της Ευρωπαϊκής οικονομίας της γνώσης
 • Ενίσχυση της διασύνδεσης στην Ευρώπη για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης
 • Δημιουργία περισσοτέρων και καλύτερων θέσεων εργασίας
 • Στήριξη της αλληλεγγύης και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής
 • Διαφύλαξη της μελλοντικής ευημερίας και ποιότητας ζωής

Όλοι σημαντικοί και αλληλένδετοι για την κοινωνική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Θα σταθώ όμως στον πρώτο, που αγγίζει τους επαγγελματίες μέλη του Ε.Ε.Α άμεσα.
Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη έχει έλλειμμα επιχειρηματικότητας. Γιατί;
Μήπως οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί προς επίλυση αυτού του προβλήματος είναι μακράν της πραγματικότητας;
Μήπως η πρόσβαση των νέων επαγγελματιών στα κεφάλαια είναι απαγορευτική; 
Μήπως οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα θέτουν τον πήχη ψηλά, εκεί που ούτε να τον αγγίξουν δεν φτάνουν οι Έλληνες;
Όμως τι ζητάμε εμείς σήμερα ως εκπρόσωποι των επαγγελματιών,
αλλά και τι εισηγούμεθα στην πολιτεία ως σύμβουλοι της!

 • Να επισπευτεί το Πρόγραμμα Δράσης για τα επιχειρηματικά κεφάλαια
 • Να υλοποιηθεί η πράσινη βίβλος για την επιχειρηματικότητα και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Μικρομεσαίων στην τεχνογνωσία
 • Να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Κάρτας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής αγοράς.
 • Να απλοποιηθούν οι διοικητικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης για να διευκολύνεται και να ενθαρρύνεται ο πολίτης στην υλοποίηση των επιχειρηματικών του στόχων
 • Να προωθηθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Οι νέες τεχνολογίες, η κοινωνία της πληροφορίας, οι ξένες γλώσσες, δεν είναι πλέον καινοτομία, είναι το πρέπει της νέας πραγματικότητας, είναι η επένδυση στον άνθρωπο, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν όλοι οι άλλοι παράγοντες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Ολοκλήρωση της εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει η εισαγωγή πτυχίων και πιστοποιητικών όλων των επαγγελματικών δεξιοτήτων για την διασφάλιση της ποιότητας που αναζητά η Ευρώπη.
 • Να ληφθεί μέριμνα για τον τομέα που άμεσα αγγίζει τον Έλληνα επιχειρηματία, την ασφάλισή και συνταξιοδότησή του.
 • Οι δημογραφικές αλλαγές και η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης σηματοδοτούν την ανάγκη επισταμένων μελετών και αντιμετώπισης του κοινωνικού αυτού προβλήματος που αφορά την υγεία, ασφάλεια και πρόνοια. Το θέμα θα απασχολήσει την εαρινή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής και ελπίζουμε σε θετικές και δίκαιες λύσεις, διότι έτσι θα ολοκληρωθεί η Κοινωνική Συνοχή και όχι μόνον μέσω της απασχόλησης.

Η σύνοδος της Λισσαβόνας έθεσε στόχους. Η σύνοδος της Αθήνας ας μην θέσει και πάλι στόχους. Ας υλοποιήσουμε τέλος πάντων κάτι, ας ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις θαυμάσιες εξαγγελίες που έχουν καταντήσει όνειρο θερινής νυκτός.
Για την Ελλάδα, για την επιβίωση αυτού του θαυμάσιου και ευκολόπιστου Έλληνα που ξέρει να ξεχνά και να χειροκροτεί κάθε καλή προσπάθεια.


ΣΟΦΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αυτά έγραφε η Σοφία Οικονομάκου, τότε, το 2005, αλλοίμονο, τα σενάρια με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και τους Έλληνες, επαναλαμβάνονται τόσο συχνά………..